FALLUJAH - Amerikaanse troepen hebben in de nacht van zaterdag op zondag de burgemeester van de stad Fallujah gearresteerd. Dit hebben bekenden van de burgervader zondag meegedeeld aan het Franse persbureau AFP. Militairen haalden Raad Hussein Brisha uit zijn huis en brachten hem over naar een onbekende locatie.

In Fallujah verzetten rebellen zich gewelddadig tegen de Amerikaanse aanwezigheid. Dagelijks plegen de opstandelingen aanslagen, ook op Irakezen die met het nieuwe regime samenwerken. Enkele dagen geleden ontsnapte de hoogste Amerikaanse militair in het Midden-Oosten, John Abizaid, in Fallujah aan een aanslag, toen onbekenden op het konvooi vuurden waarin hij reisde.

De komst van Abizaid was niet aangekondigd en na de aanslag werd erop gezinspeeld, dat er vanuit de coalitie informatie aan de rebellen was doorgespeeld.

Een Iraakse politieagent maakte zondag ook bekend dat de afgelopen week twee Irakezen zijn opgepakt die een grote hoeveelheid uranium bij zich hadden. De twee zijn overgedragen aan de Amerikanen, die de zaak onderzoeken.