VENLO / PRINSENBEEK / DEN BOSCH /RIJSSEN - De zuidelijke helft van Nederland had zaterdag last van overvloedige regenval. Straten kwamen blank te staan en in Etten-Leur stortte het dak van een zwembad in.

Noord-Limburg

In veel Noord-Limburgse gemeenten kwamen straten blank te staan. De brandweer moest extra mensen oproepen om de overlast te bestrijden. Dat meldde de Regionale Alarmcentrale in Venlo.

Vooral de gemeenten Helden, Horst, Venray, Sevenum en Bergen leden onder de regen. Alleen Venlo bleef bespaard, aldus de woordvoerster. Het aantal ondergelopen kelders valt wel mee, zegt zij. Rond 13.00 uur zaterdagmiddag nam het aantal meldingen over wateroverlast af.

Gelderland

Ook in Gelderland hebben een aantal gemeenten ten zuiden van Nijmegen overlast. In Wijchen, Overasselt en het zuidelijke deel van Nijmegen staan onder meer kelders en straten blank.

Prinsenbeek afgesloten

De politie Breda heeft twintig extra agenten in dienst geroepen in verband met de wateroverlast in Prinsenbeek. Door de aanhoudende regen van zaterdag lopen woningen onder in het Velsgoed en omliggende straten. De politie sluit een deel van Prinsenbeek af om te voorkomen dat langsrijdende auto's voor nog meer overlast zorgen. Zij adviseert inwoners om de auto zo min mogelijk te gebruiken.

Gezien de weersverwachting voor de komende uren noemt de politievoorlichter de toestand in Prinsenbeek zorgelijk. Hij sluit niet uit dat dezelfde maatregelen de komende uren ook in Moerdijk en Etten-Leur nodig blijken.

Plat dak ingezakt

In Etten-Leur zakte zaterdagochtend een plat dak van overdekt zwembad de Banakker in. Het dak van vijf bij tien meter kon het gewicht van de grote hoeveelheid water niet aan. Niemand raakte daarbij gewond. Het zwembad blijft de komende dagen gesloten.

Ook wolkbreuk in Twente

Een wolkbreuk heeft zaterdagmiddag opnieuw grote wateroverlast in Twente veroorzaakt. Door een enorme bui liep rond drie uur het centrum van Hellendoorn, gemeente Nijverdal, onder water. Ook in Nijverdal zelf was sprake van wateroverlast. In de brandweerkazerne werd een crisiscentrum ingericht. Volgens wethouder P. de Noord van Nijverdal zijn tientallen woningen en winkels onder water gelopen, maar de situatie was vrij snel onder controle. Kort na de wolkbreuk begon het water, dat zo'n dertig centimeter hoog in het centrum stond, te dalen. Door de hevige regenval zijn ook enkele wegen verzakt. De brandweer van Nijverdal kreeg assistentie van de korpsen uit Rijssen en Wierden.

De gemeente Rijssen heeft voor de derde keer in een korte periode last van overtollig water. Volgens de politie staan zaterdag de "straten weer vol". Ook de Overijsselse gemeenten Holten, Enter en Nijverdal zuchten onder wateroverlast.

Brabant

Ook in het noordoosten van Brabant heeft regenval voor problemen gezorgd. De brandweer had tot twee uur zaterdagmiddag de handen vol aan ondergelopen straten en kelders in met name Sint Anthonis, Wanroij, Mill, Cuijk en Boekel. Dat meldde een woordvoerder van de brandweer in Den Bosch.

In totaal kwamen dertig meldingen binnen van ondergelopen kelders en andere vormen van wateroverlast. De overlast was het gevolg van hevige stortbuien. De riolen konden deze stortvloed van water niet aan.

Inmiddels verbetert het weer in het zuidoosten van Nederland. Vanuit Zuid-Limburg komen opklaringen het land binnen die naar het noorden verschuiven.

Amsterdam

De regenbuien hebben aan het begin van de avond Amsterdam bereikt. De brandweer is druk met allerlei meldingen van wateroverlast. Problemen zijn er vooral ten zuiden van Amsterdam. In Uithoorn is een dak van een fabriek ingestort, meldt de politie. Nadere details hierover ontbreken nog.