FALLUJAH - De regeringsraad in Irak gaat in samenwerking met de buurlanden de grenscontroles verscherpen om infiltratie door terroristen te voorkomen. Minister van Buitenlandse Zaken Zebari zei zondag dat gezamenlijke veiligheidsteams worden ingesteld.

In die commissies gaan Irakezen samenwerken met functionarissen uit Syrië, Jordanië en Turkije en wellicht ook Saudi-Arabië. Zebari vroeg de buurlanden om steun bij de grensbewaking tijdens een tweedaagse conferentie dit weekeinde in Koeweit.

Aanslagen Fallujah

Directe aanleiding voor het verzoek waren verscheidene aanslagen afgelopen week in de stad Fallujah. Tientallende zwaarbewapende mannen vielen zaterdag het politiebureau, het kantoor van de burgemeester en een gebouw van de veiligheidsdienst ICDC in Fallujah aan. Medische bronnen berichtten zondag dat het dodental door die actie tot 27 is opgelopen. Onder de doden zijn vier aanvallers, van wie twee personen met de Libanese nationaliteit. Bij eerdere aanslagen afgelopen week in Fallujah kwamen ook al tientallen mensen om het leven.

Guerrillastrijders

Amerikaanse en Iraakse functionarissen zijn ervan overtuigd dat guerrillastrijders vanuit Syrië, Iran en andere buurlanden Irak zijn binnengekomen. Die strijders zouden betrokken zijn geweest bij een reeks aanslagen op Amerikanen en Irakezen die met de Amerikanen samenwerken.

Zebari zei dat de aanslagen van zaterdag waren uitgevoerd om buitenlandse strijders te bevrijden. Een politiefunctionaris liet zondag weten dat bij de actie wellicht tussen twintig en 85 gedetineerden zijn ontsnapt.

Oneens

De Syrische minister van Buitenlandse Zaken Farouq al-Shara sprak op de conferentie in Koeweit tegen dat terroristen vanuit Syrië Irak binnenkomen. “Er zijn helemaal geen infiltranten uit Syrië” aldus Al-Shara.

De Syrische minister zei dat zijn land zijn uiterste best wil doen om de grenzen veilig te maken. “Maar de veiligheid in Irak is de verantwoordelijkheid van degenen die het land beheersen”, aldus Al-Shara.