HILVERSUM - De inspectie van het ministerie van VROM gaat bij alle Van der Valk-hotels in Nederland onderzoeken of de bouw- en milieuvergunningen in orde zijn. Bovendien wil de inspectie weten of de vestigingen zich houden aan regelgeving op het gebied van bijvoorbeeld het voorkomen van legionella.

Dat heeft plaatsvervangend inspecteur ir. C. Boekel van de Inspectie Milieuhygine Oost zaterdag gezegd voor het Radio -Journaal.

Vrijdagavond werd al bekend dat Van der Valk International opdracht heeft gegeven voor een intern onderzoek naar bouwtechnische zaken en vergunningen bij de vestigingen in Nuland, Gilze, Vught, Leusden en Zuidbroek. Deze hotels horen samen met Hotel Tiel in de internationale poot van de horeca-onderneming.

De reeks onderzoeken is het gevolg van het instorten van het parkeerdak van Hotel Tiel langs de A15 op zondag 10 februari. De oorzaak lijkt een bouwfout in de stalen draagconstructie van het dak. Sindsdien is gebleken dat het Van der Valk-concern het niet altijd even nauw heeft genomen met noodzakelijke vergunningen en bouwtechnische voorschriften.

Bouwfout

Het parkeerdek in Tiel is gebouwd door de eigen bouwmaatschappij van Van der Valk. Het is echter nog niet bekend of dat bedrijf ook verantwoordelijk is geweest voor de bouwfout, aldus een woordvoerder van het horecaconcern. Ook daarnaar loopt nog een onderzoek.

De inspectie van VROM wilde in eerste instantie alleen de vestigingen met eenzelfde parkeerdek onderzoeken. Nu gebleken is dat de eigen bouwmaatschappij ook bij andere vestigingen in Nederland heeft gebouwd is het onderzoek uitgebreid naar alle Van der Valk-hotels.

De inspectie is verantwoordelijk voor het toezicht op het bouw- en vergunningenbeleid van gemeenten.

/NIEUWSDak parkeerdek Van der Valk-motel stort in