LONDEN - De Britse regering overweegt de BBC op te breken en de onafhankelijke status van de omroep op te heffen. Het plan zou het gevolg zijn van de bittere ruzie die de regering vorig jaar uitvocht met de BBC en die een tragische climax bereikte met de dood van wapendeskundige David Kelly. Dat meldde The Sunday Times, die citeerde uit nog geheime regeringsplannen.

De BBC zou opgebroken kunnen worden in vier regionale omroepen voor Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland. De Raad van Bestuur van de omroep zou niet langer verantwoordelijk zijn voor de onafhankelijkheid van de BBC.

De BBC wordt gefinancierd uit verplichte kijk- en luistergelden, maar heeft sinds de oprichting 82 jaar geleden een onafhankelijke status.

De omroep meldde vorig jaar dat de regering een dossier over Irak zou hebben aangedikt om een oorlog tegen het regime van Sadam Hussein te rechtvaardigen. Daarop ontstond een felle ruzie tussen Downing Street 10 en de BBC, waarin onder meer de anonieme bron van de documentaire bekend werd. Die bron was microbioloog David Kelly, die enkele dagen later zelfmoord pleegde.

Onderzoeksrechter Lord Hutton legde de verantwoordelijkheid voor de uit de hand gelopen ruzie bij de BBC. Die had de onjuiste documentaire niet mogen uitzenden zonder controle door een eindredactie of het bestuur van de omroep.