FALLUJAH - De Iraakse regeringsraad heeft de buurlanden na de aanslag zaterdag in Fallujah gevraagd de grenscontroles te verscherpen om nieuwe aanvallen op de Iraakse politie en veiligheidsdiensten te helpen voorkomen. Minister van Buitenlandse Zaken Zebari deed de oproep tijdens een bezoek aan Koeweit, aldus de BBC zondag.

Amerikaanse en Iraakse functionarissen zijn er van overtuigd dat guerrillastrijders vanuit Syrië, Iran en andere buurlanden Irak binnenkomen. Die strijders zouden betrokken zijn geweest bij een reeks aanslagen op Amerikanen en Irakezen die met de Amerikanen samenwerken.

Zebari zei dat het ook in het belang van de buurlanden is om de toestroom van infiltranten in Irak te helpen voorkomen. “De stabiliteit van Irak is uw stabiliteit”, aldus Zebari in Koeweit. ”De veiligheid van Irak is ook uw veiligheid.”

Zaterdag kwamen door aanslagen op een politiebureau, het kantoor van de burgemeester en een gebouw van de veiligheidsdienst ICDC in Fallujah zeker 22 mensen om het leven. Onder de doden waren vier aanvallers, van wie twee personen met de Libanese nationaliteit. Zebari zei dat de actie was uitgevoerd om buitenlandse strijders te bevrijden. Door de aanslagen wisten zeker twintig gevangenen ten ontsnappen.