WASHINGTON - De Amerikaanse presidentskandidaat John Kerry heeft zijn opmars zaterdag voortgezet door ook de Democratische kiesmannen van de staten Nevada en Washington D.C. aan zijn naam te verbinden. Kerry heeft nu veertien van de zestien voorverkiezingen gewonnen.

Kerry won overtuigend in de woestijnstaat Nevada, waar hij 63 procent van de stemmen kreeg, meldde nieuwszender CNN. Howard Dean werd tweede, maar hij kreeg slechts 17 procent van de kiesmannen. John Edwards moest het met 10 procent doen. De Democraten hopen bij de presidentsverkiezingen van 2 november de staat Nevada op hun naam te schrijven. President Bush had in de staat van Las Vegas en Reno vier jaar geleden maar een meerderheid van 4 procentpunt.

In de betrekkelijk kleine staat Washington D.C. won Kerry 47 procent. De mensenrechtenactivist Al Sharpton wist daar voor het eerst een resultaat van betekenis neer te zetten, met 20 procent van de stemmen.

De kandidaten hebben hun pijlen in de afgelopen week vooral gericht op de voorverkiezing die dinsdag in Wisconsin wordt gehouden. Daar zijn veel meer kiesmannen te halen. De presidentskandidaat die tenminste 1261 kiesmannen weet te vergaren, is er zeker van dat hij in november tegen Bush in het strijdperk mag treden. Kerry heeft er inmiddels 549.