LEIDEN - De 31-jarige Micha Wertheim uit Amsterdam heeft zaterdagavond zowel de jury- als de publieksprijs van het Leids Cabaret Festival gewonnen.

Wertheim imponeerde de zaal met een zeer geraffineerd programma vol cynisme en zelfrelativering, aldus de jury zaterdagavond. Volgens het juryrapport wist hij de toeschouwers uitstekend te manipuleren en de zaal binnen vijf minuten voor zich te winnen, ondanks zijn bij vlagen irritante en arrogante houding. De jury meent dat de cabaretier die 'makkelijke zelfbescherming' niet nodig heeft.

Wertheim volgde een opleiding voor cultuurwetenschappen in Maastricht en deed in de afgelopen jaren ervaring op bij de Comedytrain van Raoul Heertje. Net als de andere finalisten, Jochen Otten uit Tilburg en het Belgische duo Bert en Roy, kreeg hij in een uitverkochte Leidse Schouwburg 25 minuten de tijd om zijn kunnen te tonen.

De jury kenmerkte de 26e editie van het festival om zijn zeer hoge niveau en grote verscheidenheid. “Er staan nog veel talenten klaar om de overstap naar het professionele circuit te maken”, merkte een jurywoordvoerder op.

Het Leids Cabaret Festival heeft zich in 26 jaar tijd ontplooid tot een springplank voor jonge cabaretiers en het linkse, geëngageerde cabaret. Het evenement, dat in 1978 begon, was de bakermat voor grote namen als Lebbis & Jansen, Jack Spijkerman, Erik van Muiswinkel, Rob Kamphues, Sanne Wallis de Vries, Najib Amhali, Sara Kroos en Javier Guzman.

Het festival vierde vorige jaar zijn 25-jarig jubileum met een spectaculair verzamelprogramma waarvoor eenmalig het vaste thuishonk, de Leidse Schouwburg, werd verruild voor Carré in Amsterdam. Gedurende een week werd in het koninklijke theater een drie uur durend overzicht gegeven van de grote namen die het evenement de afgelopen kwart eeuw heeft voortgebracht. De hele speelweek was binnen een paar uur uitverkocht.