NIJMEGEN/UTRECHT - Kathalijne Buitenweg is zaterdag door het congres van GroenLinks gekozen tot lijstaanvoerder voor de verkiezingen voor het Europees Parlement op 10 juni. Zij verdrong Joost Lagendijk, die door het bestuur was voorgedragen voor de eerste plaats, naar de tweede plaats. Het partijcongres van het CDA koos op dezelfde dag Camiel Eurlings als lijsttrekker.

De ontknoping van het GroenLinks-congres was verrassend, omdat Buitenweg zelf had aangegeven geen hogere plek te ambiëren dan plaats twee op de lijst. Zij vindt dat ze in het europarlement een goed duo vormt met de tot zaterdag gedoodverfde nummer 1, Lagendijk.

Geen voorgekookte lijst

Een groep ontevreden leden, voor wie Eerste-Kamerlid Platvoet als woordvoerder optrad, kreeg steun van een meerderheid van het congres met haar kritiek dat er voor de leden weinig te kiezen is als het bestuur met een voorgekookte lijst komt en de kandidaten verder geen strijd willen voeren. Dat vormde de inleiding tot een aantal stemmingen die niet voorzien waren.

Het partijbestuur wilde kiezen voor een mix van ervaring en voor vernieuwing op de lijst. Na de twee zittende europarlementariërs zou dan op een, onzekere, derde plaats een nieuwkomer moeten komen in de persoon van Ingrid Visseren. Maar het congres gaf de voorkeur aan Alexander de Roo, die al zeventien jaar ervaring heeft in het Europees Parlement, eerst als medewerker en de afgelopen jaren als parlementslid.

Partijvernieuwing

Het partijbestuur kwam de leden bovendien tegemoet met de toezegging dat een commissie die zich buigt over partijvernieuwing, in haar voorstellen ook de dubbele voordracht van kandidaten zal betrekken.

CDA

Voor het CDA gaat Camiel Eurlings proberen stemmen te winnen. De 30-jarige Limburger is nu nog Tweede-Kamerlid. Hij is woordvoerder Buitenlandse Zaken.

Eurlings was zeer teleurgesteld dat hij geen post kreeg in het kabinet-Balkenende. De partijtop verzocht hem daarop zich beschikbaar te stellen voor het lijsttrekkerschap voor de Europese verkiezingen. Daarmee werd de onvrede bij Eurlings weggenomen.

Euroscepsis

In een toespraak tot het congres bekritiseerde hij de euroscepsis van coalitiepartner VVD. "Mij verbaast het dat onze liberale vrienden ook door dit virus zijn aangestoken. Het is niet verstandig en niet constructief", aldus Eurlings. Hij benadrukte dat Europa voor burgers steeds belangrijker zal worden.

Het was al bekend dat Eurlings lijsttrekker zou worden. Er waren namelijk geen tegenkandidaten.