MOSKOU - Het dodental als gevolg van de ramp zaterdag in een zwemparadijs in Moskou is opgelopen tot zeker 26. Het aantal gewonden beloopt zeker 110, aldus de politie. Zij verwacht dat het dodental nog hoger uitkomt.

Een deel van het glazen koepeldak van een zwembadcomplex in de Russische hoofdstad Moskou stortte in. Twintig lichamen zijn inmiddels uit de puinhopen geborgen.

Volgens het Russische persbureau Itar-Tass horen de duizend betrokken reddingswerkers nog altijd hulpgeroep onder het ingestorte dak. “De reddingswerkers worden geleid door mensenstemmen en hun geroep om hulp. Elk half uur worden minuten stilte in acht genomen om de slachtoffers onder de puinhopen te kunnen lokaliseren”, aldus een medewerker in het crisiscentrum dat inmiddels is opgezet.

Constructiefouten

Het dak stortte om 19.20 uur plaatselijke tijd in, waarschijnlijk als gevolg van de hevige sneeuwval in de afgelopen dagen. Berichten over een explosie in het moderne en populaire Transvaal-complex werden door het ministerie van Rampenbestrijding tegengesproken.

Het Russische ministerie van Justitie heeft een onderzoek ingesteld, waarbij onder meer gekeken wordt naar constructiefouten. De koepelconstructie, tot 30 meter hoog, was circa 5000 vierkante meter groot en bestond uit glas, metaal en beton. Experts willen onderzoeken of het grote verschil tussen de buiten- en binnentemperatuur, meer dan 40 graden Celsius, een rol heeft gespeeld bij het drama.

Vrieskou

Er waren meer dan duizend mensen in het complex toen het ongeval gebeurde. Volgens schattingen stonden er meer dan vierhonderd mensen in de ruimte waar het dak instortte. Veel bezoekers vluchtten in badkleding in paniek naar buiten, de vrieskou in. De temperatuur buiten was ten tijde van het ongeval circa minus 15 graden Celsius. Volgens de website van het waterpark is het steeds ongeveer 30 graden in het zwemgedeelte.

Het 20.000 vierkante meter grote zwemparadijs, in het zuiden van de hoofdstad, opende in 2002 de deuren. Het complex herbergt onder meer enkele zwembaden, een kunstmatige wildwaterrivier, een kunstmatig strand, een sauna, een fitnessruimte, bowlingbanen en horecagelegenheden.