UTRECHT - CDA-fractieleider Verhagen houdt vast aan het uitzetbeleid voor uitgeprocedeerde asielzoekers, dat het kabinet heeft vastgesteld. Hij zegt te luisteren naar wat de achterban van het CDA naar voren brengt, maar benadrukt tegelijkertijd dat een actief terugkeerbeleid al in het verkiezingsprogramma stond.

Daarmee haalde de partij 44 zetels in de Tweede Kamer. Verhagen zei dat zaterdag op het partijcongres van de christen-democraten in Utrecht, waarop naar schatting 1600 CDA'ers zijn afgekomen. De enige toezegging die de CDA-leider deed, was dat hij gaat praten met de bestuurdersvereniging van het CDA. De CDA-bestuurders zijn sterk verdeeld over het asielbeleid. Velen van hen hebben aangegeven voor een ruimer pardon te zijn dan de huidige 2300 die een verblijfsvergunning krijgen.

Tijdens twee discussierondes hielden de voor- en tegenstanders van het terugkeerbeleid elkaar in evenwicht. Later zaterdag worden de resoluties in de grote zaal nogmaals behandeld en wordt erover gestemd. Voor het eerst mag ieder CDA-lid stemmen.