FALLUJAH - Door een aanslag zaterdagmorgen op een politiepost en regeringsgebouw in de stad Fallujah ten westen van Bagdad zijn zeker 23 mensen omgekomen, aldus een politiefunctionaris. Ook zouden er 35 gewonden zijn gevallen en zouden tientallen gevangenen zijn bevrijd.

Een woordvoerder van het ziekenhuis zei dat onder de doden zeker veertien politiemensen zijn. Politiefunctionaris luitenant Raed Hussein liet weten dat ook vier plegers van de aanslag zijn omgekomen, onder wie twee personen met de Libanese nationaliteit.

Hij zei dat een vijfde dader is gearresteerd. De daders beschikten onder meer over machinegeweren en explosieven. Volgens Hussein duurde het vuurgevecht tussen de politie en de aanvallers ongeveer een kwartier.

Gevangenen

Politiefunctionarissen lieten weten dat een onbekend aantal gevangenen uit het politiebureau is bevrijd. Een bron bij de politie repte tegen de Amerikaanse nieuwszender CNN van honderd bevrijde gevangenen.

Fallujah is een brandhaard van verzet tegen Amerikaanse militairen en tegen Irakezen die met de Amerikanen samenwerken. Generaal John Abizaid, opperbevelhebber van Centcom, het Amerikaanse commando voor het Midden-Oosten, Afghanistan en de Hoorn van Afrika, ontsnapte donderdag tijdens een bezoek aan Fallujah op het nippertje aan de dood. Onbekenden namen het konvooi waarin hij reisde, onder vuur.