HILVERSUM - Polen die illegaal in Nederland verblijven, krijgen via uitzendbureaus papieren van landgenoten die wel een werkvergunning hebben. H. Westerhof van FNV Bondgenoten heeft vrijdag in het tv-programma NOVA gezegd dat uitzendbureaus op deze manier bedrijven aan goedkope illegale arbeidskrachten helpen.

"Ze gebruiken daarbij kopieën van paspoorten van legaal werkende Polen." Werkgevers zijn volgens Westerhof laks in het controleren van de papieren hoewel ze daartoe wel verplicht zijn. "In de regel is een vage kopie al voldoende."

De vakbond heeft een proefproces aangespannen om dergelijke praktijken aan de kaak te stellen. Vier illegale Polen hebben, met steun van FNV Bondgenoten, uitzendbureau EuroJob en visfabriek Foppen aangeklaagd. Volgens hen moesten ze van EuroJob de identiteit aannemen van landgenoten die wel een verblijfstatus hebben omdat ze Duitse Polen zijn. Dat zijn Polen wier ouders zijn geboren op grondgebied dat voor de oorlog tot Duitsland behoorde en daarom de vrijheid hebben om binnen de Europese Unie te werken.

Visfabriek

De illegalen werkten vervolgens bij Foppen in de nachtdienst voor 5 euro per uur. Volgens een artikel in de Vreemdelingenwet kunnen ze bij de rechter hun loon vorderen als blijkt dat ze zijn onderbetaald. De visfabriek in Harderwijk ontkent en een medewerker van het uitzendbureau liet NOVA weten niets van deze praktijken af te weten.

Volgens Westerhof werken in ons land tussen de 20.000 en 50.000 Polen. De regering heeft vrijdag maatregelen aangekondigd om de toestroom te beperken van Polen en andere werknemers uit landen die per 1 mei lid worden van de Europese Unie.