DEN HAAG - Als er nu Tweede-Kamerverkiezingen zouden zijn, dan zou de PvdA negen zetels verliezen ten opzichte van hun huidige aantal zetels in het parlement (45). De afgelopen weken stond de partij in de peilingen nog op een redelijk stabiel verlies van zo'n zes zetels. De PvdA-aanhang van 1998 begint te twijfelen.

Het blijft erg lastig om een coalitie te smeden van de drie paarse partijen (PvdA, VVD, D66). De coalitie als geheel staat op zetels verlies, en zou slechts een nipte Kamermeerderheid van 76 zetels behalen als er nu verkiezingen zouden zijn.

Dit blijkt uit de politieke barometer, de opiniepeiling van het bureau Interview-NSS in opdracht van het actualiteitenprogramma NOVA. Zo lijkt de VVD weliswaar over het dieptepunt heen en krijgt er een zetel bij in vergelijking tot de peiling van vorige week, maar dat zijn er nog altijd acht minder dan de liberalen nu in de Tweede Kamer hebben (38).

Herstel D66

Ook de kleinste coalitiepartner D66 krabbelt op uit een dal. De partij zou nu tien zetels in de wacht slepen, een verlies van vier ten opzichte van hun werkelijke aantal zetels in de Kamer.

Fortuyn en LN

Na de afscheiding van Pim Fortuyn van Leefbaar Nederland, blijft de totale aanhang van de nieuwkomers vrij stabiel. Wel wisselen de lijst van Pim Fortuyn en LN onderling potentiële kiezers uit. Zo gaat LN in de peiling van 16 naar 12 zetels, terwijl de lijst van Pim Fortuyn stijgt van vier naar zeven.

De grootste oppositiepartij CDA blijft net iets onder de verkiezingsuitslag (29) steken, en scoort in de peiling met 28 zetels hetzelfde als de week ervoor. GroenLinks en SP krijgen er beiden een zetel bij ten opzichte van hun huidige aantal zetels in het parlement. GroenLinks zou er nu twaalf krijgen, SP zes.

Ook de ChristenUnie weet er een zetel bij te peuteren en zou eindigen op zes. Dat is echter wel een verlies van een zetel ten opzichte van de peiling van vorige week. De SGP behoudt er drie.