LONDEN - De Russische presidentskandidaat Ivan Rybkin, die na vijf dagen vermissing dinsdag weer opdook, heeft vrijdag eindelijk opening van zaken gegeven over zijn mysterieuze verdwijning. Naar eigen zeggen is hij ontvoerd en gedrogeerd door mensen die hem de Oekraïne hadden ingelokt.

Vanuit Londen zei Rybkin dat hij naar de Oekraïne was gegaan in de veronderstelling dat hij de Tsjetsjeense rebellenleider Aslan Maschadov zou ontmoeten voor vredesonderhandelingen. Toen Rybkin op februari in Kiev arriveerde zou hij door onbekenden naar een appartement zijn gebracht waar hij op Maschadov moest wachten.

Kop thee

"Ik kreeg een kop thee en een paar boterhammen en opeens voelde ik me slaperig worden. Ik werd vier dagen later wakker in een voor mij totaal onbekend appartement." Volgens een geëmotioneerde Rybkin droegen zijn gijzelnemers hem op naar familie in Moskou te bellen om te zeggen dat hij al die tijd bij vrienden was geweest en dat alles goed met hem ging.

Videotape

Vervolgens zouden de onbekende mannen "een weerzinwekkende videotape" aan Rybkin hebben laten zien waarmee ze hem wilden chanteren als hij niet met hen zou meewerken. "Ik weet niet wie mij gekidnapt heeft, maar ik weet wel voor wie ze het deden. Maar ik ga daar nu niet op in, net zomin als op de inhoud van de opname."

Vliegveld

Rybkin werd ten slotte naar het vliegveld gebracht en kwam dinsdagavond terug in Moskou. De eerste dagen kwam hij met onduidelijke verklaringen over zijn verdwijning. De presidentskandidaat zei vrijdag in Londen dat hij blijft meedoen aan de verkiezingsstrijd. "Na wat mij in Kiev is overkomen, ben ik ervan overtuigd dat deze verkiezingen zonder regels zijn. Ze kunnen voor mij voorbij zijn, nog voor ze zijn begonnen. Daarom zet ik de campagne vanuit het buitenland voort". Aanvankelijk had Rybkin laten doorschemeren te overwegen de handdoek in de ring te gooien.

Verkiezingen

Rybkin is een van de zeven kandidaten bij de presidentsverkiezingen die volgende maand in Rusland worden gehouden. Hij is een politiek rivaal van president Vladimir Poetin. Vlak voor zijn verdwijning uitte hij zware kritiek op vermeende geheime zakelijke belangen van de president. Ook geldt Rybkin als een fel tegenstander van het Tsjetsjenië-beleid van Poetin.

In peilingen kreeg Rybkin niet meer dan 1 procent van de stemmen. Er werd daarom rekening mee gehouden dat zijn verdwijning een goedkope publiciteitsstunt was om de aandacht op zich te vestigen en het Kremlin in verlegenheid te brengen.

Liberaal Rusland

Rybkin leidt de vleugel van Liberaal Rusland, die na een scheuring trouw is gebleven aan de oprichter van die partij, de miljardair Boris Berezovski. Hij zat vrijdag tijdens de persconferentie naast Rybkin. Berezovski, een tegenstander van Poetin, woont al enkele jaren in Groot-Brittannië waar hij politiek asiel heeft gekregen. Hij wordt in Rusland gezocht voor onder meer fraude.