DEN HAAG - Het kabinet stuurt 108 militairen extra naar Irak. De militairen worden ingezet voor de opleiding en begeleiding van Iraakse veiligheidsdiensten en om de toegenomen drukte op de Iraakse wegen te begeleiden. Dat laatste is nodig omdat de Amerikanen een omvangrijke aflossing van meer dan 100.000 militairen en materieel uitvoeren op de wegen die voeren door de 'Nederlandse' provincie Al Muthanna.

Het kabinet heeft vrijdag ingestemd met het voorstel om de extra militairen te sturen voor maximaal vier maanden. De totale Nederlandse bijdrage komt daarmee op ongeveer 1260 mannen en vrouwen. Een verlenging van de Nederlandse aanwezigheid is vrijdag niet in het kabinet besproken, zei premier Balkenende na afloop van de wekelijkse ministerraad.

Balkenende zei dat hij zelf bij zijn bezoek in januari aan de Nederlandse militairen heeft kunnen constateren dat de Amerikanen met omvangrijke verplaatsingen en konvooien bezig zijn over grote afstanden. Wegens de risico's van plunderingen is daarbij veel militaire bescherming nodig. Specifiek voor die laatste taak gaat een peloton militairen van de landmacht nu naar Irak.