WASHINGTON - Een lid van de Amerikaanse Nationale Garde is donderdag aangehouden op verdenking van hulp aan de terreurorganisatie al-Qaeda. De 26-jarige Ryan Anderson zou in chatrooms op internet hebben aangeboden om militaire informatie door te spelen aan leden van het terreurnetwerk.

Verscheidene Amerikaande media meldden vrijdag op gezag van anonieme bronnen dat Anderson zeer waarschijnlijk geen informatie heeft verspreid. Een officiële aanklacht is er nog niet. Het onderzoek naar de activiteiten van de man wordt uitgevoerd door de strijdkachten, de FBI en het ministerie van Justitie.

Anderson stond op het punt om met de 81e gewapende brigade naar Irak te vertrekken. Daar zou hij een jaar als lid van een tankbemanning worden gelegerd. De man uit Washington is een bekeerd moslim. Volgens nieuwszender CNN zou Anderson informatie hebben willen doorgeven over de manier waarop gepantserde voertuigen in Irak worden beschermd.

Het is niet duidelijk hoe de Amerikaanse autoriteiten Anderson om het spoor zijn gekomen. Duidelijk is wel dat zijn gedragingen in chatrooms waar "extremisten" elkaar treffen, al enige tijd in de gaten werd gehouden.