ARNHEM - Het Openbaar Ministerie (OM) in Arnhem vervolgt de -jarige Nina K. uit Nijmegen omdat ze wist van de moordplannen op haar hartsvriendin Maja Bradaric en die niet bij de politie meldde. Justitie heeft dit vrijdag laten weten. Het meisje kan hier maximaal een half jaar jeugddetentie voor krijgen.

Maja werd vorig jaar november gewurgd. Nina K. heeft daarna ruim een week vastgezeten op verdenking van betrokkenheid bij dit misdrijf. Ze wordt daar dus niet strafrechtelijk voor aangepakt.

De 16-jarige vwo-scholiere Maja Bradaric werd op 16 november op gruwelijke wijze vermoord. De 18-jarige Goran M., de vriend van Nina K., en Ferdi O. (18) hebben daarover een gedeeltelijke bekentenis afgelegd. De twee zouden Maja Bradaric in een auto hebben gewurgd met een touw. Daarna lieten zij haar lichaam brandend achter in de uiterwaarden bij Bemmel.

Zoektocht

Naar het meisje is drie dagen lang gezocht. In de auto zat ook de 16-jarige Goran P., die zegt dat hij in een shock raakte en daarom niets kon doen om het slachtoffer te helpen. Goran M. had voor de moord al enkele malen gezegd dat hij Maja wilde doden, omdat zij zou stoken in zijn relatie met Nina K.

Justitie heeft Nina K. om die reden lange tijd gezien als betrokken bij de misdaad, aangezien zij van tevoren wist wat haar vriend van plan was. Maar veel getuigen hebben verklaard, dat Goran M. zo vaak zulke dingen zei, en dat niemand dat serieus nam. Ook Maja zelf wist dat Goran dat zei, zeggen haar vriendinnen.

Dominicus College

Nina K. en Maja Bradaric zaten op het Dominicus College in Nijmegen. Besloten is dat Nina, die sinds 6 december thuis zit, niet meer terugkeert naar haar oude school. Volgens rector E. Peters is die beslissing in samenspraak met haar ouders genomen, omdat de school de veiligheid van het meisje niet kan garanderen.

Veel oud-klasgenoten van Maja nemen het Nina K. kwalijk dat zij in de dagen dat haar vriendin werd vermist, niets heeft gezegd. Dat terwijl zij toen al wist wat er was gebeurd. Ook voor de vwo-scholiere zelf zou haar oude schoolomgeving te confronterend kunnen zijn, denkt de rector.

De drie van de moord verdachte jongens moeten volgende week woensdag voor het eerst voor de rechtbank in Arnhem verschijnen. Hun zaak wordt dan niet inhoudelijk behandeld, omdat er nog psychologisch onderzoek wordt gedaan. Wel besluit de rechtbank woensdag naar verwachting of de minderjarige Goran P. onder het jeugd- of volwassenenstrafrecht wordt vervolgd.

Mocht de kinderrechter zijn zaak gaan behandelen, dan beslist de rechtbank ook of die zittingen openbaar zullen zijn of niet. Gewoonlijk worden jeugdzaken achter gesloten deuren behandeld, maar bij zeer schokkende zaken kan de rechter anders besluiten.