SAN FRANCISCO - De stad San Francisco was donderdag de eerste burgerlijke autoriteit in de Verenigde Staten die een huwelijk van homoseksuelen heeft gesloten. De stad maakte daarmee bewust een provocerend gebaar in het hoogoplopende debat over gelijke rechten voor relaties tussen Amerikaanse homoseksuelen.

Het stadsbestuur van de zogeheten homohoofdstad van de Verenigde Staten trouwde zeker vijftig homostelllen, hoewel de wet in Californië de huwelijksband nadrukkelijk voorbehoudt aan man en vrouw. Onder de jonggehuwden waren een 83-jarige vrouw en haar -jarige echtgenote.

Met de ceremonie riep de stad de woede over zich af van conservatieve groeperingen, die fel gekant zijn tegen het huwelijk tussen twee mensen van gelijk geslacht. De Traditional Values Coalition (coalitie van traditionele waarden) dreigde onmiddellijk met juridische stappen. Burgemeester Gavin Newsom beroept zich op de Amerikaanse grondwet, die discriminatie verbiedt.

Het parlement in de staat Massachusetts is na drie dagen debatteren nog altijd niet tot een akkoord over het zogeheten homohuwelijk gekomen. Donderdag verwierp het parlement een amendement dat het huwelijk een andere status dan de traditionele verbintenis zou geven, tot grote vreugde van homoseksuele demonstranten buiten het parlementsgebouw.

De politici proberen de grondwet van de staat zodanig te herschrijven dat het huwelijk exclusief voor man en vrouw blijft voorbehouden, maar homoseksuelen toch een geregistreerd partnerschap kunnen sluiten.