NEW YORK - De vredesonderhandelingen tussen de Grieks-Cypriotische president Papadopoulus en de Turks-Cypriotische leider Denktash leiden vrijdag mogelijk tot een akkoord. Dat zei een diplomaat die betrokken is bij de onderhandelingen, die plaatsvinden bij de Verenigde Naties.

Anders dan in voorgaande dagen gaan de gesprekken al urenlang door en zijn de onderhandelingen uitgelopen tot in de nachtelijke uren. De twee Cyprioten spreken elkaar afwisselend direct of in indirecte sessies, waarbij VN-diplomaten tussen de twee heen en weer lopen.

Teveel optimisme

,,Ik denk dat er vandaag een soort akkoord zal zijn. Maar het duurt nog lang tot mei'', aldus de diplomaat. Op 1 mei treedt het Griekse deel van Cyprus toe tot de Europese Unie. Anderen waarschuwden juist voor teveel optimisme en wezen erop dat onderhandelingen in de afgelopen drie decennia steeds zijn gestrand.

De gesprekken vinden plaats onder leiding van VN-secretaris generaal Kofi Annan. Hij wil de gesprekken op 25 maart afgerond hebben. De beide gemeenschappen op Cyprus zouden zich op 21 april over de hereniging moeten uitspreken, zodat Cyprus dan als één land op 1 mei kan toetreden tot de Europese Unie.