BOGOTA - Amerikaanse en Spaanse schatzoekers zagen donderdag in een Colombiaanse rechtbank een oude zeeschat door hun vingers glippen. De rechter oordeelde dat ze geen recht hadden op het goud en zilver dat is gevonden aan boord van het Spaanse galjoen San José, dat in 1708 zonk in wat nu Colombiaanse wateren zijn.

Volgens de rechter is de zeeschat, die 5 miljard dollar waard is, onderdeel van het Colombiaanse erfgoed. Bovendien ontzegde hij de Sea Search Armada de helft van de buit als vindersloon. Toekenning van het geld aan de schatzoekers zou "ongrondwettelijk zijn en het collectieve eigendom van het nationale erfgoed schaden".

De Britse vloot bracht het Spaanse galjoen in 1708 tot zinken, met alle 600 bemanningsleden en passagiers nog aan boord. De schat aan boord was afkomstig uit Peru.

De Colombianen, Spanjaarden en Amerikanen bestreden elkaar al vijftien jaar het recht op de Spaanse schat. De VN-organisatie Unesco besliste eerder dat het goud en zilver Spanje toekwam, maar de Colombiaanse regering verwierp die claim.