LEUVEN - Belgische wetenschappers zeggen dichter te zijn bij de ontdekking van het gen dat de ouderdom bepaalt. De onderzoekers denken dat de genetische informatie wordt doorgegeven van vader op dochter en van moeder op zoon via het chromosoom dat de sekse uitmaakt.

Het onderzoek, dat zaterdag wordt gepubliceerd in het toonaangevende medische tijdschrift The Lancet, kan de zoektocht naar het ouderdomsgen gemakkelijker maken. Er bestaat volgens de wetenschappers van de universiteit in Leuven een verband tussen de lengte van zogeheten telomeres, aan het uiteinde van de chromosomen, en het ouderdomsproces.

Chromosomen kunnen twee vormen hebben: X of Y. Een baby krijgt een chromosoom van elke ouder en de combinatie daarvan bepaalt het geslacht van het kind. Vrouwen hebben twee X-chromosomen en geven dus altijd X door, terwijl mannen de combinatie XY hebben en één van beide doorgeven aan hun nageslacht.

Uit het onderzoek bleek dat de genetische ouderdomsgegevens waarschijnlijk op het X-chromosoom liggen. Bovendien bleek er een relatie te bestaan tussen de lengte van de telomeres van moeders en zonen en die van vaders en dochters.