HAARLEM - De CDA-fractie in de gemeenteraad van Haarlem wil dat Rob Oudkerk wethouder wordt in Haarlem. Hij moet daar de opvolger worden van PvdA-wethouder Ton de Lange die woensdag om persoonlijke reden is afgetreden.

CDA-raadslid J. Verhagen zegt dat het voorstel beslist geen grap is. "We zijn bloedserieus. Natuurlijk weten we waarom Oudkerk in Amsterdam is opgestapt. Dat is zielig voor hem en zijn vrouw, maar daar moeten ze samen maar uitkomen. Politiek begrijpen we er echter helemaal niets van. Zo'n politiek zwaargewicht zouden we in Haarlem goed kunnen gebruiken."

Volgens Verhagen verkeert Haarlem in grote financiële problemen. "Wij betreuren het vertrek van wethouder De Lange. Als CDA hebben we ons afgevraagd: hoe krijgen we daar een goed bestuurder voor terug? In de gemeenteraad zien we niemand die de taak van De Lange zou kunnen overnemen. Voor het CDA zou Oudkerk daarom een geschenk uit de hemel zijn."

Voorstel

De Haarlemse PvdA-fractievoorzitter M. Divendal weet niet wat hij met het voorstel van het CDA aanmoet. Hij is niet direct enthousiast. "Oudkerk is zo'n beetje tot in zijn botten Amsterdammer. Die zie ik niet zo gauw naar Haarlem komen. Laten we het er maar op houden dat het een verrassend en leuk voorstel is van het CDA."

Oudkerk trad vorige maand af als wethouder in Amsterdam na publicaties over hoerenbezoek op de tippelzone aan de Theemsweg. De PvdA-fractie in Amsterdam vond dat Oudkerk niet door kon als wethouder. De PvdA'er zei zelf bij zijn afscheid een terugkeer in de politiek niet uit te sluiten.