DEN HAAG - Nederlandse mariniers hebben donderdagmorgen vroeg na een tip vanuit de bevolking in de Iraakse stad As-Sawawah een provisorische mortierinstallatie in beslag genomen.

Het verlaten wapentuig bestond uit zeven buizen waarin nog vijf projectielen zaten. Het is volgens Defensie nog niet duidelijk of de twee lege buizen daadwerkelijk gebruikt zijn voor het afschieten van granaten.

Volgens het ministerie van Defensie zijn er tot nu toe geen aanwijzingen dat de wapenvondst gericht was tegen de Nederlandse eenheden. Ook hebben Nederlandse militairen nog geen sporen van inslagen gevonden.

Wisselwerking

Minister Kamp van Defensie toonde zich donderdag verheugd over "de wisselwerking tussen de Nederlandse eenheid en de plaatselijke bevolking. Daar doen we het allemaal voor", zei hij in een eerste reactie. Uit verder onderzoek hoopt het Nederlands contingent er achter te komen tegen wie de mortierinstallatie uiteindelijk gericht was en of er nog mee geschoten is.

Het Japanse persbureau Kyodo maakte eerder op de dag melding van een mortierinslag. Het projectiel zou een gat hebben geslagen in een straat nabij de hoofdweg van de stad. Van slachtoffers zou geen sprake zijn.