DEN HAAG - Het kabinet houdt vast aan zijn besluit marinevliegkamp Valkenburg te sluiten en de tien verkenningsvliegtuigen van de marine, de Orions, te verkopen. In een brief aan de Tweede Kamer heeft minister Kamp (Defensie) donderdag geschreven dat drie onderzoeken hem niet op andere gedachten hebben gebracht.

Het ging om studies naar alternatieven zoals bijvoorbeeld multinationale samenwerking met maritieme patrouillevliegtuigen en civiele exploitatiemogelijkheden van Valkenburg.

Volgens Kamp is een Duits-Nederlandse samenwerking op de Duitse basis van Nordholz financieel wel mogelijk, maar daardoor zouden te veel andere Defensie-operaties moeten wijken. Ook een civiele exploitatie van Valkenburg geeft de VVD-bewindsman weinig kans van slagen.

Luchtverkenning

Uit de onderzoeken blijkt volgens Kamp wel dat er voldoende mogelijkheden zijn om de luchtverkenning aan de Nederlandse kust en bij de Nederlandse Antillen en Aruba aan marktpartijen over te laten. Deze variant is bovendien goedkoper dan de luchtverkenning door de Orions, aldus Kamp.

Voor Kamp is de sluiting van Valkenburg en de verkoop van de Orions van groot financieel belang. In totaal moet de operatie een bedrag van ongeveer 515 miljoen euro opleveren. De eigen fractie van Kamp, de VVD, legt zich niet bij voorbaat neer bij de uitkomst van het onderzoek. Het Tweede-Kamerlid Van Baalen wil eerst een hoorzitting en vervolgens een breed debat over een reddingsplan voor het vliegveld.

Van der Reijden

Volgens burgemeester Van der Reijden van Valkenburg is er voldoende belangstelling van de kant van goedkope luchtvaartmaatschappijen om de kosten van het maritieme gebruik van het vliegkamp te drukken. Er is ruimte voor jaarlijks 5000 commerciële vluchten.

Met het commercieel gebruik kunnen de exploitatiekosten met zeker 20 procent worden gedrukt, liet Van der Reijden uitrekenen door het managementsbureau Deloitte.