AS-SAMAWAH - Een explosie in de Zuid-Iraakse stad Al-Samawah, waar Nederlandse en Japanse militairen zijn gelegerd, heeft donderdagmorgen weinig schade aangericht. Dat meldde het Japanse persbureau Kyodo. Een Japanse militaire functionaris zei dat de ontploffing was veroorzaakt door een mortiergranaat.

Volgens een getuige sloeg het object een gat met een diameter van ongeveer 20 centimeter in een straat nabij de hoofdweg van de stad.

Lanceerplaats

De Iraakse politie vermoedt dat het projectiel is afgevuurd vanuit een noordelijke buitenwijk van As-Samawah. De Iraakse politie en Nederlandse troepen onderzochten hier de vermoedelijke lanceerplaats.

Voor zover bekend zijn er geen slachtoffers gevallen. Wel verbrijzelden in de omgeving veel ramen. Al-Samawah is de hoofstad van de provincie al-Muthanna, waar op dit moment ongeveer 1100 Nederlandse en circa honderd Japanse militairen werken. De eenheid van de Japanse Zelfverdedigingsmacht moet 550 manschappen sterk worden.

Een woordvoerder van het ministerie van Defensie in Den Haag meldde donderdag dat de Nederlandse militairen vrijwel niets van de explosie hebben gemerkt. Ze zijn een onderzoek begonnen naar de toedracht.