HARARE - In Zimbabwe zijn tot nu toe 277 blanke boeren aangehouden omdat ze geen gehoor hebben gegeven aan het regeringsbevel hun land voor 9 augustus te verlaten. Dit heeft een woordvoerder van de politie zaterdag bekendgemaakt. Volgens de zegsman gaat het om de stand van vrijdagmiddag. Hij kon niet zeggen hoeveel van hen nog in hechtenis zijn.

De Zimbabwaanse regering heeft er eerder deze week bij zwarten op aangedrongen zo snel mogelijk aan het werk te gaan op de boerderijen die door blanken zijn verlaten. Zij moeten zien te voorkomen dat de voedselcrisis in het land verergert. De volgende oogst wordt niet voor maart volgend jaar verwacht.

Voorzover bekend zijn onder de aangehouden boeren geen Nederlanders. De meeste van hen hadden op tijd hun boerderij verlaten. Ze hebben onderdak gekregen bij kennissen.

Twee jaar gevangenisstraf

De Zimbabwaanse president Mugabe had circa 2900 blanke boeren opgedragen om voor 9 augustus hun boerderij te verlaten. Hun land moet worden verdeeld onder zwarte landloze arbeiders. Blanke boeren die het bevel negeren en schuldig worden verklaard, riskeren een gevangenisstraf van twee jaar.

Britse kolonie

De blanke boeren hebben nog steeds verreweg het grootste deel van de vruchtbare grond in Zimbabwe in bezit, meer dan 70 procent. Dat land kregen ze in de tijd dat Zimbabwe nog een Britse kolonie was. Mugabe heeft gezegd dat de blanken één van hun boerderijen - vaak hebben ze er meerdere - mogen behouden. Volgens de boeren houdt Mugabe zich daar niet aan.