ROME - Een Siciliaans dorpje is in de greep van een seriemysterieuze branden. Sinds half januari zijn al tientallenvoorwerpen als koelkasten en meubels ineens in brand gevlogen. Dedorpsbewoners denken al aan duivelse praktijken.

De inwoners van Canetto di Caronia hebben geen verklaring voorde branden. ''Ik heb niet aangesloten elektrische kabels zomaar inbrand zien vliegen'', vertelt een politieagent. ''Dat valt niet teverklaren. Ik heb nog nooit zoiets gezien.''

Paniek

Ook gemeentewoordvoerder Salvatore Mezzopane heeft geenantwoorden. ''Er heerst paniek in het dorp. We zoeken naar eenoorzaak, maar we hebben nog geen idee.'' Verklaringen voor demysterieuze branden variëren van een pyromaan, een bovennatuurlijkekracht tot een enorme stroomstoring.

Dat laatste bleek onmogelijk. Zelfs toen elektriciteitsbedrijfEnel de stroom in het dorp had afgesloten, gingen de branden gewoondoor.

Satan

Gabriele Amorth, een geestenuitdrijver, kijkt niet op van debranden in Canneto di Caronia. ''Ik heb dit soort dingen eerdergezien. Demonen nemen bezit van een huis en komen tevoorschijn inelektrische apparatuur. Laten we niet vergeten dat Satan en zijnvolgelingen enorme krachten hebben.''

De onverklaarbare branden hebben in het dorp al veel schadeaangericht. Veertig dorpsbewoners zijn tijdelijk geëvacueerd.