MAASTRICHT - De rechtbank in Maastricht heeft woensdag de -jarige Bart S. uit Heerlen veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging. De chemicus bekende dat hij gif heeft gesmeerd op een broodje pindakaas met hagelslag. Daarmee vermoordde hij 22 juli vorig jaar zijn partner Judith Notermans. Officier van justitie B. Janssen had twaalf jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist.

Judith Notermans werd op haar werk in Sittard onwel. Ondanks snelle medische hulp overleed zij enkele uren later in een ziekenhuis. Na zeven weken gaf S. de moord toe, omdat zijn geweten opspeelde. Hij smeerde volgens eigen zeggen een mengsel van de zeer giftige stoffen natriumazide en theobromide op het broodje.

Het motief voor de gifmoord moet worden gezocht in de persoonlijkheidsstoornissen waaraan S. lijdt. Ook heeft hij een lichte vorm van autisme. Die combinatie leidt ertoe dat S. moeilijk communiceert en geen hulp vraagt als hij die nodig heeft.

De chemicus bleek een seksueel dubbelleven te leiden. Via websites zou hij anoniem sekscontact zoeken. Hij kon ook niet omgaan met de sociale angst die de kinderwens van zijn partner bij hem opriep. Hij kwam door zijn dubbelleven onder zo'n sociale druk te staan dat hij nog maar een uitweg zag: zijn partner vermoorden.