GAZA-STAD - Negen Palestijnen zijn woensdag in het oosten van de Gaza-stad omgekomen tijdens een vuurgevecht met Israëlische militairen. Dat is vernomen van Palestijnse medische bronnen.

Door de gevechten raakten zeker dertig Palestijnen gewond. De inval was gericht tegen Palestijnse militanten die de joodse nederzettingen in de Gazastrook geregeld bestoken.

Het leger trok rond dageraad met tanks de dichtbevolkte wijk al-Shijaia binnen. De Israëli's openden volgens getuigen hier het vuur op een politiepost. Een Palestijnse agent kwam daardoor om het leven.

Hamas

Hierop kwamen Palestijnse militanten de politie te hulp en openden het vuur op de Israëlische militairen. In de daarop volgende strijd vielen acht doden onder wie vijf schutters. Onder de doden is een belangrijke activist van Hamas. Ook de -jarige zoon van een van de leiders van al-Fatah, de partij van president Arafat, verloor het leven in het gevecht.

Israëlische militairen ontkenden als eerste geschoten te hebben op de politie. Ze zouden door Palestijnse 'terreurcellen' zijn aangevallen met onder meer antitankraketten en explosieven. Een tweede Israëlische inval vond woensdagochtend plaats in Rafah in het zuiden van de Gazastrook. Zeker tien tanks trokken hier het vluchtelingekamp binnen. In gevechten raakten negen Palestijnen gewond.

Volgens de krant Haaretz wil de Israëlische minister van Defensie militairen in de nederzettingen in de Gazastrook houden na hun ontruiming. Mofaz wil ze als troef inzetten bij de onderhandelingen met de Palestijnen.

Premier Sharon verraste kort geleden vriend en vijand met de aankondiging de nederzettingen te willen ontruimen. Binnen zijn partij en regeringscoalitie bestaat echter veel verzet tegen dit plan.