FAIRFAX - De Democratische presidentskandidaat John Kerry heeft ook zuidelijke kiezers aan zich gebonden, bewees hij dinsdag in Virginia en Tennessee. Kerry haalde in Virginia zelfs een absolute meerderheid (52 procent) en met 41 procent van de stemmen won hij ook in Tennessee met een ruime marge.

Winst in Virginia en Tennessee betekent dat de noordeling Kerry twee zuidelijke kandidaten achter zich laat. John Edwards en Wesley Clark gaan dinsdag opnieuw met lege handen naar huis, met respectievelijk een tweede en derde plaats. Het zijn Kerry's elfde en twaalfde overwinningen in veertien voorverkiezingen.

Clark stopt

Edwards en Clark hadden hun aanhang ondanks de reeks nederlagen beloofd door te gaan tot de belangrijke voorverkiezing in Wisconsin. Nadat bleek dat de voormalige generaal Clark genoegen moest nemen met een derde plaats in Virginia, kondigde hij echter dat hij uit de race naar het witte huis stapt.

Volgens zijn woordvoerder zal Clark woensdagavond een toespraak houden in zijn woonplaats Little Rock in Arkansas om zijn beslissing bekend te maken.

Politieke ervaring

De viersterrengeneraal veroorzaakte in september bij zijn officiële kandidaatstelling nog opwinding, maar zijn campagne raakte al snel in het slop. Als beroepsmilitair bleek hij een schreeuwend gebrek aan politieke ervaring te hebben en hij kreeg maar weinig handen op elkaar.

Vorige week werd al duidelijk dat Clarks campagne in moeilijkheden raakte, toen zijn medewerkers hun salaris teruggaven om televisiespotjes in Tennessee te kunnen betalen. Hoewel Clark wel won in Oklahoma, bleef het succes verder jammerlijk uit. Daaruit heeft hij dinsdag volgens zijn woordvoerder zijn conclusies getrokken.