RIJSWIJK - Het debat met de Tweede Kamer over haar asielplannen heeft minister Verdonk (Vreemdelingenzaken) nog meer steun onder de Nederlandse bevolking opgeleverd. Dat blijkt uit een peiling die onderzoeker Maurice de Hond woensdag heeft gepubliceerd.

Na het debat was 63 procent van de ondervraagden het eens met het uitzetbeleid van Verdonk. Een week ervoor lag dat percentage op .

Optreden

Het oordeel over het optreden van de minister is positief tot zeer positief. Van de ruim duizend ondervraagden vond 67 procent de rol van Verdonk tijdens en na het debat sterk, slechts 13 procent bestempelde het als zwak. Voor het debat lagen die cijfers op respectievelijk 47 en 21 procent.

Volgens De Hond stellen Nederlanders prijs op de duidelijke en rechtlijnige opstelling van de minister. Daarentegen blijkt ook dat een meerderheid van de Nederlandse bevolking het niet erg zou vinden als de regering toch een ruimhartiger asielbeleid zou voeren, aldus de opiniepeiler.

Winst VVD

Het sterke optreden van minister Verdonk levert ook haar partij winst op. De VVD stond ruim twee weken geleden nog op 29 zetels. Dit aantal is in het afgelopen weekeinde gestegen naar 33 zetels en in de peiling een dag na het debat staan de liberalen op 36 zetels. Het CDA zakte verder weg tot 27 zetels en met 46 zetels blijft de PvdA in de peilingen de grootste partij.