MOSKOU - De Russische liberale politicus Ivan Rybkin, die weer terecht is na vijf dagen te zijn vermist, heeft bij terugkeer in Moskou laten doorschemeren dat zijn afwezigheid niet vrijwillig was. Hij verbleef al die tijd in de Oekraïense hoofdstad Kiev.

Rybkin is een van de zeven kandidaten bij de presidentsverkiezingen die volgende maand in Rusland worden gehouden. Bij aankomst in Moskou suggereerde een vermoeid ogende Rybkin dat hij onder druk was gezet om het land te verlaten. "Iets dergelijks heb ik in mijn politieke loopbaan nog nooit meegemaakt". Verder zei hij blij te zijn dat hij terug is en dat hij overweegt zich terug te trekken als presidentskandidaat.

Mobiele telefoon uit

Eerder op de dag liet Rybkin vanuit Kiev via de telefoon aan een medewerker juist weten dat hij vier dagen bij vrienden in de Oekraïense hoofdstad had doorgebracht. Hij zei dat hij alle commotie in de media rond zijn verdwijning niet begreep. Al die tijd had hij zijn mobiele telefoon uit staan en zou hij geen televisie hebben gekeken.

In de media werd er rekening mee gehouden dat Rybkin was ontvoerd of vermoord. De 57-jarige politicus is een politieke rivaal van president Vladimir Poetin. Vlak voor zijn verdwijning had hij nog zware kritiek op vermeende geheime zakelijke belangen van Poetin gehad. Ook geldt Rybkin als een fel tegenstander van het Tsjetsjenië-beleid van Poetin.

De vrouw van Rybkin deed zondag aangifte bij de politie in Moskou wegens vermissing, omdat ze sinds donderdagavond niets meer van haar man had gehoord. De politie voerde zondag een moordonderzoek uit, maar stopte daar al na een paar uur mee omdat er geen enkele aanwijzing voor een misdrijf werd gevonden. Overigens werd Rybkin dinsdagavond bij aankomst in Moskou niet opgewacht door zijn vrouw. Ze is razend op haar man. "Arm Rusland, als zulke mensen het land willen regeren", zo sneerde ze nadat ze het nieuws van Rybkin's vrijlating had vernomen.

Stunt

Rybkin was voorzitter van de Doema, de Russische Tweede Kamer, onder president Boris Jeltsin en is onafhankelijk kandidaat bij de verkiezingen van 14 maart. In peilingen krijgt hij niet meer dan 1 procent van de stemmen. Er werd daarom ook rekening mee gehouden dat zijn verdwijning een goedkope publiciteitsstunt was om de aandacht op zich te vestigen en het Kremlin in verlegenheid te brengen.

Liberaal Rusland

Rybkin leidt de vleugel van Liberaal Rusland, die na een scheuring trouw is gebleven aan de oprichter van die partij, de miljardair Boris Berezovski. Deze tegenstander van Poetin woont al enkele jaren in Groot-Brittannië waar hij politiek asiel heeft gekregen. Hij wordt in Rusland gezocht voor onder meer fraude.