LOS ANGELES - Met grappen en een komisch musicalnummer van Billy Crystal ging zondagavond in Los Angeles de 84e uitreiking van de Oscars van start.

De belangrijkste filmprijs ter wereld werd uitgereikt in 24 categorieën.

De eerste grote prijzen gingen naar The Artist. De film kreeg een Oscar voor beste film. Regisseur Michel Hazanavicius won de Oscar voor beste regie. En acteur Jean Dujardin won de Oscar voor beste acteur.

Meryl Streep won de Oscar voor beste actrice. Streep speelde Margaret Thatcher in The Iron Lady.

Camerawerk

De eerste Oscar van de avond ging naar Hugo, voor het beste camerawerk. De jeugdfilm over een Frans jongetje dat rond 1930 op zoek gaat naar de verdwenen filmpionier Georges Méliès, is in 11 categorieën genomineerd, maar dit gaat vooral om 'technische’ Oscars, zoals die voor beste effecten, geluid en montage.

Hugo won ook de tweede Oscar die zondag werd uitgereikt, voor beste art direction.

Vrouwelijke bijrol

Actrice Octavia Spencer heeft de Oscar gewonnen voor beste vrouwelijke bijrol.

Zij kreeg het beeldje voor haar vertolking van een zwarte dienstmeid in de jaren 60 van de vorige eeuw in de tragikomedie The Help. Het was de eerste maal dat Spencer voor een Oscar was genomineerd.

Mannelijke bijrol

Acteur Christopher Plummer heeft de Oscar gewonnen voor beste mannelijke bijrol. De 82-jarige acteur won het beeldje voor zijn rol in de film Beginners, waarin hij een homoseksuele man speelt die op hoge leeftijd pas uit de kast komt.

''Je bent maar twee jaar ouder dan ik, waar was je toch mijn hele leven?’’ grapte de acteur toen hij het beeldje in zijn handen hield.

Beste scenario

Woody Allen heeft zijn derde Oscar gewonnen. Hij kreeg de prijs voor beste originele scenario voor Midnight In Paris. Allen won zijn eerste Oscar in 1978, voor Annie Hall.

Lees alles over de Oscars in de special