JERUZALEM - Het Israëlische leger heeft zich vrijdag teruggetrokken uit een aantal posities die het had bezet in het midden van de Gazastrook. Dat was overeengekomen tijdens een ontmoeting tussen Palestijnse en Israëlische veiligheidsfunctionarissen eerder in de nacht.

Het leger zegt zich te hebben teruggetrokken uit de heuvels ten oosten van het vluchtelingenkamp al-Bureij nabij de Israëlische nederzetting Kfar Darom. Het had de posities in Palestijns autonoom gebied vorige week ingenomen.

De chef van de Israëlische binnenlandse geheime dienst Avi Dichter en generaal-majoor Giora Eiland van het Israëlische leger spraken op een geheime plaats met Mohammed Dahlan en Jibril Rajoub van de Palestijnse inlichtingendiensten voor preventieve veiligheid in de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever en Amin al-Hindi, het hoofd van de Palestijnse inlichtingendienst.

Beide partijen kwamen overeen te proberen de meest recente golf van geweld te beëindigen. Sinds het uitbreken daarvan maandagmiddag zijn al 48 mensen om het leven gekomen.

De ontmoeting kwam tot stand nadat de Israëlische minister van Defensie Ben-Eliezer eerder donderdag met Mohammed Dahlan en Arafats economisch adviseur Mohammed Rashid had gesproken.

/NIEUWSIsraëli's gijzelen Palestijnse burgers

/DOSSIERMidden-Oosten