RIJSWIJK - Het overgrote deel van de Nederlandse bevolking, procent, vindt het goed dat prins Bernhard zich in een brief heeft verdedigd tegen publicaties in de media. Dat blijkt uit een onderzoek van opiniepeiler Maurice de Hond dat dinsdag is uitgebracht.

In de open brief, die zaterdag werd gepubliceerd in de Volkskrant, hekelt Bernhard vooral de insinuaties over zijn buitenechtelijke kinderen, zijn oorlogsverleden en beschuldigingen aan het adres van zijn moeder. Hij vindt dat publicisten als Jan Kikkert, Tomas Ross, Hans Galesloot en Philip Dröge de grenzen van fatsoen ver hebben overschreden.

Uit het onderzoek van De Hond blijkt dat ongeveer de helft van de ondervraagden niet weet wat de werkelijkheid is van de in de brief beschreven onderwerpen. Ondanks de stellige ontkenning van de prins denkt 23 procent dat de moeder van Bernhard mogelijk toch een relatie heeft gehad met haar begeleider.

Buitenechtelijke kinderen

Eenzelfde percentage denkt ook dat er meer aan de hand was ten aanzien van buitenechtelijke kinderen in Londen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

procent van de Nederlanders denkt dat er toch iets aan de hand is met de stadhoudersbrief, de brief die de prins zou hebben geschreven aan Hitler over het landvoogdijschap over Nederland. 12 procent denkt dat er iets gespeeld heeft rond het verraad van de landing bij Arnhem.

Dochter

De respondenten werden tevens ondervraagd over onderwerpen die niet in de brief aan de orde kwamen zoals hardnekkige geruchten over een buitenechtelijke dochter die in Parijs zou wonen. 36 procent meent dat de prins een of meerdere dochters in de Franse hoofdstad heeft.

procent denkt dat hij actief lid is geweest van de Duitse NSDAP en 54 procent meent dat hij in de jaren zeventig smeergelden heeft aangenomen van Lockheed. 19 procent denkt dat hij jarenlang een relatie had met een vrouw die nu nog in het paleis woont.

RVD

Bernhard liet de oud-directeur van de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD), Hans van der Voet, onderzoek doen naar de verhalen die over de prins en zijn familie de ronde doen en deden. 37 procent van de bevolking ziet het hieruit voortgekomen stuk als een eerlijk rapport. Slechts 20 procent denkt dat dit onderzoek nogmaals door een onafhankelijke commissie moet worden gedaan.

Over het algemeen zijn Nederlanders positief over Bernhard. 60 procent meent dat de prins grote verdiensten heeft gehad voor Nederland.