MIDDELBURG - Justitie heeft donderdag voor de rechtbank in Middelburg tegen hoofdagent van politie L. de V. uit Terneuzen donderdag een rijontzegging van negen maanden, waarvan drie voorwaardelijk geëist. Ook eiste het Openbaar Ministerie (OM) honderd uur dienstverlening.

De V. was op 20 juli 2000 betrokken bij een verkeersongeval in Terneuzen. Daarbij kwam de 38-jarige P. Vermeulen uit Etten-Leur om het leven.

Het ongeval gebeurde tijdens een achtervolging. Omdat volgens De V. iedere minuut telde, reed hij met een snelheid van circa 100 kilometer over de linker strook van een doorgaande weg. Sirene en zwaailicht gebruikte hij niet.

Een auto die langzaam op de rechter rijbaan reed, sloeg plotseling linksaf. De V. kon het voertuig niet meer ontwijken en botste vol in de zijkant van de auto. Het slachtoffer overleed later in het ziekenhuis.

In eerste instantie had het OM in Middelburg de zaak geseponeerd. Het ging er vanuit dat de hoofdagent geen rekening hoefde te houden met een plotseling linksafslaande auto. Een broer van het slachtoffer diende echter een klacht in bij het gerechtshof in Den Haag.

Dat oordeelde dat De V. toch vervolgd moest worden, omdat hij bijna twee keer zo hard reed als was toegestaan. Volgens het hof had hij dusdanig moeten rijden dat hij de veiligheid van het overige verkeer niet in gevaar bracht. De rechtbank doet 6 maart uitspraak.