DEN HAAG - Minister Verdonk (Vreemdelingenzaken) verwacht dat de eersten van de oude groep uitgeprocedeerde asielzoekers al voor de zomer kunnen worden uitgezet. Met de instemming van de Tweede Kamer kunnen de ambtenaren en instanties nu aan de slag met het voorgestelde beleid.

Dat zei de bewindsvrouw maandag na afloop van het debat. Tijdens het debat had ze al aangegeven dat 3000 uitgeprocedeerden zo weg kunnen. Nog eens 10.000 krijgen binnenkort uitsluitsel van de rechter. De rest van de 26.000 die niet onder het pardon vallen is nog in onderzoek bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND).

Verdonk toonde zich blij met de steun die zij van een meerderheid van de Tweede Kamer heeft gekregen voor haar asielbeleid. Ze bestempelde het debat als goed en positief.

Deportaties

De minister zei dat het protest op de tribune haar raakte. Daarin werd in een spandoek het terugkeerbeleid vergeleken met deportaties. "We hebben in Nederland zorgvuldige procedures. Dit is en kan niet vergeleken worden met joden die op de trein worden gezet naar de gaskamers." De protesten buiten, aan het begin van het debat, bestempelde ze als een goed recht in de democratie dat mensen zich laten horen.