NIJMEGEN - Mensen die op Valentijnsdag hopen een liefdesverklaring te ontvangen, kunnen dit jaar bedrogen uitkomen. Slechts een fractie van de Nederlanders grijpt op 14 februari de kans om via kaarten of cadeaus de liefde te verklaren aan hun beminden.

Dat blijkt uit een maandag uitgebracht onderzoek van het bureau De Vos en Jansen. Het bureau vroeg vijfhonderd Nederlanders van tien jaar en ouder of ze iets speciaals gaan doen op Valentijnsdag. Hoewel in 2003 nog 20 procent van de ondervraagden aangaf de dag niet onopgemerkt voorbij te laten gaan, zegt dit jaar slechts 17 procent van de Nederlanders een amoreuze boodschap te willen overbrengen.

De jongeren zijn het meest romantisch aangelegd. Van de respondenten tot 25 jaar geeft maar liefst 40 procent aan iets aan Valentijnsdag te doen. Naarmate de jaren vorderen, bekoelt de romantiek gestaag. Nog geen 10 procent van de 60-plussers laat zijn of haar liefde op 14 februari extra blijken.

Het grootste deel van de respondenten dat wel aandacht aan de dag besteedt, bijna de helft, doet dat door een cadeau aan een geliefde te geven. Daarnaast worden nog wat kaartjes gestuurd, met name geadresseerd aan de eigen partners van de ondervraagden. Deze kaartjes worden voor het merendeel met naamsvermelding verstuurd en niet anoniem, zoals het gebruik ooit was.

Presentjes

De mannen tasten, bij de aanschaf van presentjes, veel dieper in de buidel om hun liefde te betuigen dan de vrouwen. Waar mannen gemiddeld ruim 50 euro besteden aan hun geliefde, spenderen vrouwen nog niet eenderde van dit bedrag aan hun beminde.