RAMALLAH - Palestijnse leiders overwegen eenzijdig een Palestijnse staat uit te roepen in de Gazastrook en Westelijke Jordaanoever als reactie op Israëlische dreigementen om zich eenzijdig van de Palestijnen af te scheiden. Dat heeft een Palestijnse topfunctionaris maandag gezegd.

De Verenigde Staten hebben eerder Palestijnse dreigementen om eenzijdig een eigen staat uit te roepen steeds ontmoedigd. Washington zegt alleen een Palestijnse staat te steunen die door onderhandelingen met Israël tot stand komt. De meeste Europese landen delen deze mening.

Gazastrook

De Palestijnse functionaris, oud-minister Yasser Abed Rabbo, zei dat de Palestijnen een staat zouden kunnen uitroepen in de gebieden die in 1967 door Israël zijn veroverd en daarna om internationale erkenning vragen. Het gaat dan om de Westelijke Jordaanoever, de Gazastrook en Oost-Jeruzalem.

"Dit is een van de opties die nu worden bestudeerd als reactie op Sharons unilaterale plan", zei Abed Rabbo. De ex-bewindsman is lid van het Uitvoerend Comité van de Palestijnse Bevrijdings Organisatie (PLO). Hij zei niet wat de andere opties van het Palestijnse leiderschap zijn.