DEN HAAG - De cabaretier Freek de Jonge is maandagochtend naar Irak vertrokken om voor de daar gelegerde Nederlandse militairen op te treden. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Defensie gezegd. De Jonge vloog vanaf de luchthaven in Eindhoven met een militair toestel naar Irak waar hij vijf optredens verzorgt op de verscheidene locaties waar de militairen zijn ondergebracht.

Volgens het ministerie heeft de cabaretier zelf het verzoek bij Defensie ingediend om voor de soldaten op te treden. "Hij heeft dit plan in het najaar van 2003 aan ons voorgelegd", aldus de woordvoerder. "Het initiatief komt voort uit zijn show 'De Kneep'. Hierin vraagt hij zich af wat hij tegen de Nederlandse militairen in Irak zou zeggen als hij, net als de Amerikaanse komiek Bob Hope indertijd, voor de troepen zou mogen optreden. Naar aanleiding hiervan heeft De Jonge gevraagd of hij dat echt mocht doen."

'Camp Smitty'

De cabaretier, die volgens het ministerie geen geld vraagt voor zijn optredens, komt maandagavond aan op de hoofdlocatie van de Nederlandse troepen, 'Camp Smitty' in Al Samawah, waar hij ook zal optreden. De overige shows voert hij op bij de twee compagnielocaties Al Khadir en Ar-Rumaytha en op de luchtmachtbasis Tallil en op de basis Shaiba waar het Nederlandse Contingentscommando ondergebracht is. Volgende week dinsdag komt De Jonge weer terug in Nederland.

Kritisch

De Jonge, die zich altijd kritisch heeft opgesteld tegenover de oorlog in Irak, stelt op zijn website dat hij puur uit interesse voor de militairen naar Irak reist. "Het gaat mij erom mensen te ontmoeten die onder moeilijke omstandigheden proberen een bijdrage te leveren aan de wederopbouw van een ontredderd land", aldus de cabaretier.

"Of mijn voornemen ideologisch in orde is, vind ik niet zo belangrijk. Er zijn mij geen artistieke beperkingen opgelegd en zolang ik niemand in gevaar breng, mag ik gaan en staan waar ik wil. Het ligt niet in mijn bedoeling de soldaten ter plekke de les te lezen. Ik mag zeggen wat ik wil. Ga ik te ver dan wordt bij wijze van waarschuwing één keer in de lucht geschoten."

"Ik ben me er terdege van bewust dat wat hier leuk is daar pijnlijk kan zijn. Ik hoop uit gesprekken voor en na de voorstellingen erachter te komen wat de soldaten beweegt en wat hun idealen en twijfels zijn."