DEN BOSCH - Het gerechtshof in Den Bosch heeft maandag in het herzieningsproces rond de zogeheten Deventer moordzaak geoordeeld dat de verdachte schuldig is. Het hof legde de 49-jarige fiscaal-jurist Ernst L. twaalf jaar celstraf op voor de moord op de 60-jarige weduwe Jacqueline Wittenberg in 1999.

Tijdens de uitspraak protesteerde L. al tegen het arrest. Toen het hof gevolg gaf aan de eis van de advocaat-generaal tot gevangenneming, zei hij dat hij zich niet opnieuw liet oppakken en bood vervolgens daadwerkelijk hevig verzet tegen medewerkers van de parketpolitie die hem wilden arresteren. L. moest tegen de grond worden gewerkt en in de boeien worden geslagen. Zijn familie reageerde emotioneel.

Fortuin

Wittenberg werd in september 1999 dood gevonden in haar woning. Ze bleek met messteken om het leven te zijn gebracht. L. werd na enige tijd verdachte in de zaak. Hij was executeur-testamentair van de weduwe en zou het op haar fortuin hebben voorzien. De rechtbank in Zwolle sprak de man echter vrij, maar in hoger beroep veroordeelde het hof in Arnhem de verdachte tot twaalf jaar celstraf.

Vrijheid

L. kwam vorig jaar zomer op vrije voeten, nadat hij met zijn advocaten de Hoge Raad ervan had weten te overtuigen dat een herzieningsproces op zijn plaats was. Er waren nieuwe, voor de verdachte vooral ontlastende feiten aan het licht gekomen. Aan deze vrijheid is nu een einde gekomen.

De bewezenverklaring van het hof in Den Bosch berust voor een zeer belangrijk deel op nieuwe onderzoeken tijdens de herzieningsprocedure. Daarbij werden DNA-sporen van L. aangetroffen op de blouse van het slachtoffer.

Volgens het hof komen deze sporen voort uit het plegen van het delict. Ook heeft het hof vastgesteld dat L. heeft gelogen over een telefoongesprek dat hij met de weduwe op de avond van de moord heeft gevoerd.