LONDEN - Vijftien muizen worden de ruimte ingestuurd ter voorbereiding van een eventuele bemande missie naar Mars. Volgens Amerikaanse en Asutralische wetenschappers kunnen de ,,muisonauten'' in 2006 worden gelanceerd. Ze zouden vijf weken in een baan om de aarde vliegen, voordat ze weer vaste grond onder de voeten krijgen.

Dieren worden al sinds het begin van de ruimtevaart als ,,bemanning'' gebruikt, maar de muizenmissie zou tot nu toe de langste zijn.

Belangrijke informatie

Volgens projectleider Paul Wooster van het instituut voor technologie in Massachusetts, kunnen de muizen belangrijke informatie opleveren over het effect dat de kleinere zwaartekracht van Mars op het menselijk lichaam kan hebben.

Het project moet ook gegevens opleveren voor het onderzoek naar osteoporose of botontkalking. ,,Een astronaut verliest 1 tot 2 procent van zijn botmassa per maand.

Dat staat gelijk aan het botverlies van een 80-jarige met osteoporose in een jaar'', verklaarde Wooster tegen de BBC. ,,Als we het botverlies bestuderen, kunnen we het hele proces van botontkalking beter begrijpen.''