NIEUW-VENNEP - Een treinreiziger is zondagavond door glasscherven lichtgewond geraakt, nadat de bovenleiding het raam van de coupé had geraakt. Een andere passagier raakte in shocktoestand, omdat ze recent een traumatische ervaring heeft gehad. Het incident deed zich zes kilometer ten zuiden van station Nieuw-Vennep voor.

Dat heeft een woordvoerder van ProRail verkeersinformatie gezegd. De kapotte bovenleiding ligt op het dak van de sneltrein van Amsterdam naar Den Haag. De leiding brak rond half acht door nog onbekende oorzaak. Pas uren later, rond half elf, begon de evacuatie van de treinreizigers.

Geen risico

Dat had diverse oorzaken. Om geen risico te nemen, moesten specialisten eerst de kapotte leiding aarden en de stroom van de bovenleiding (1500 volt) afhalen. Dat vergde enige tijd.

Vervolgens was het plan om de reizigers van de getroffen trein met bussen verder te vervoeren. De politie sloot daarvoor de snelweg A44 ter hoogte van Abbenes in beide richtingen af om de bussen de gelegenheid te geven zo snel mogelijk ter plaatse te zijn.

Thalys

Maar de evacuatie per bus ging volgens de zegsman niet door, omdat de snelweg en het spoor worden gescheiden door een hek en een sloot. Bovendien was er in de buurt van het incident een Thalystrein vanuit Parijs gestrand. Uiteindelijk werden de passagiers daarin verder vervoerd naar Leiden, waar ze eventueel konden overstappen.

De woordvoerders van ProRail en de Nederlandse Spoorwegen konden niet precies zeggen hoeveel reizigers in de getroffen trein, een dubbeldekker met twee treinstellen, zaten. Het gaat volgens hen zeker om een paar honderd passagiers. Ook

Geen paniek

is nog onduidelijk of de bovenleiding tegen of door het raam is geslagen. In de trein is geen paniek uitgebroken, zei een woordvoerder van de politie. Door het incident rijden nog altijd geen treinen tussen Hoofddorp en Leiden. Reizigers liepen een vertraging op van een half uur tot een uur.

Hoe lang de herstelwerkzaamheden gaan duren, is volgens ProRail nog niet te zeggen. De A44 was in verband met de problemen op het spoor urenlang afgesloten tussen tussen Kaag-Dorp en Oude Wetering.