PARIJS - Na twee toezeggingen van premier Raffarin tekent zich een overgrote meerderheid af in de Franse Tweede Kamer ten gunste van een wet die "het dragen van alle opvallende religieuze symbolen op openbare scholen'' verbiedt: de zogenaamde "sluierwet''.

Raffarin heeft ermee ingestemd in de nieuwe wet de verplichting op te nemen te bemiddelen en te overtuigen vóór er maatregelen komen tegen met name moslimmeisjes die hun hoofddoek niet af willen doen op school. Daarnaast heeft hij toegezegd dat het parlement over een jaar de balans van de nieuwe wet mag opmaken.

Raffarin heeft zo het merendeel van de 149 socialistische Kamerleden over de streep getrokken, die een verbod wilden van alle "zichtbare'' symbolen. Een deel van de regeringspartij UMP, Kamervoorzitter Debré voorop, wilde dat ook. Raffarin voerde echter aan dat zoiets kon leiden tot een botsing met de Europese regelgeving. De UMP bezet 364 van de 577 zetels in de Franse Kamer. De premier kondigde aan dat er binnenkort een soortgelijke regeling komt voor ziekenhuizen. Ook daar zijn problemen omdat moslimvrouwen - al of niet onder druk van hun man - soms behandeling weigeren door een mannelijke arts.