KARACHI - De ambassade van de Verenigde Staten in Pakistan beschikt over bewijs dat de ontvoerde Amerikaanse journalist Daniel Pearl van de Wall Street Journal dood is. Dat heeft woordvoerder Richard Boucher van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken donderdag bekendgemaakt.

De Wall Street Journal bevestigde dat Pearl dood is. Uitgever Peter Kahn van de Wall Street Journal zei tegen de BBC hij op basis van informatie van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken en de Pakistaanse politie tot de slotsom is gekomen dat Pearl dood is. Ook uit een videoband van de Amerikaanse recherchedienst van de FBI zou blijken dat Pearl dood is. Hij zou door zijn ontvoerders om het leven zijn gebracht.

De drijvende kracht achter de ontvoering, de islamitische militant sjeik Omar, en verscheidene andere verdachten zijn enkele weken geleden opgepakt. Van Pearl zelf werd geen spoor gevonden. De 38-jarige Pearl werd op 23 januari ontvoerd in de Pakistaanse stad Karachi. Hij wilde in Pakistan in contact komen met radicale islamitische groeperingen. Hij werkte aan een verhaal over mogelijke banden tussen de Brit Richard Reid, die met explosieven in zijn schoeisel werd betrapt en het terroristennetwerk al-Qaeda.