NIEUW-VENNEP - Een treinreiziger is zondagavond ter hoogte van Nieuw-Vennep lichtgewond geraakt nadat de bovenleiding het raam van de coupé had geraakt. Een andere passagier raakte in shocktoestand, omdat ze recent een traumatische ervaring heeft gehad.

Dat heeft een woordvoerder van ProRail verkeersinformatie gezegd. De kapotte bovenleiding ligt op het dak van de sneltrein van Amsterdam naar Den Haag. De leiding brak rond acht uur door nog onbekende oorzaak. Een uur later begon de evacuatie van de treinreizigers. Die kon pas beginnen nadat de leiding was geaard. De politie heeft de snelweg A44 ter hoogte van Abbenes in beide richtingen afgesloten om bussen de gelegenheid te geven zo snel mogelijk ter plaatse te zijn. In de trein is geen paniek uitgebroken, zei een woordvoerder van de politie.

De woordvoerder van ProRail kon niet zeggen hoeveel reizigers in de getroffen trein zitten. Ook is nog onduidelijk of de bovenleiding tegen of door het raam is geslagen. Door het incident rijden er geen treinen tussen Hoofddorp en Leiden. Reizigers moeten rekening houden met een vertraging van een half uur tot een uur.

Schiphol

Luchthaven Schiphol heeft zondagavond te maken met forse vertragingen door de harde wind. Rond kwart over vijf was er voor de vliegtuigen slechts een baan beschikbaar om zowel op te stijgen als te landen. Per uur waren daardoor 22 starts en 22 landingen mogelijk. Normaal zijn dat er bij elkaar ruim honderd.

Dat heeft een woordvoerster van Luchtverkeersleiding Nederland gezegd. Het komt volgens haar niet vaak voor dat er maar een baan beschikbaar is. Die situatie duurde een halfuur. Nadat de wind iets van richting was veranderd, konden er twee banen worden gebruikt. Het aankomende vliegverkeer had te maken met een vertraging van tachtig minuten, bij het uitgaande verkeer was sprake van twee uur.

De Noordwesterstorm, heeft zondagmiddag omstreeks 16.00 uur de Zeeuwse eilanden bereikt. De storm met windkracht 9 breidt zich vervolgens over het hele land uit, aldus een woordvoerder van het KNMI in De Bilt. De storm gaat lokaal en incidenteel gepaard met zware windstoten met een snelheid van 100 km/uur. Pas als dat voor een hele provincie geldt, gaat er een alarm uit.

Oorzaak van de harde wind is een front dat van west naar oost over het land trekt. De zware windstoten kunnen vooral tijdens buien voorkomen. Gemiddeld waait het zondag met een kracht van 8 tot 9. Bij Hoek van Holland registreerde het KNMI zondagochtend vlagen met een snelheid van 100 kilometer per uur. De westerstorm draait zondagmiddag naar het noordwesten. In combinatie met springtij veroorzaakt dat zondagmiddag en avond hogere waterstanden langs de kust.

Op de snelweg A325 tussen Arnhem en Nijmegen zijn zondagmorgen door het noodweer vier auto's van de weg geraakt. Daarbij raakten drie mensen lichtgewond, aldus een woordvoerster van de politie. De automobilisten werden ter hoogte van Elst overvallen door een hevige hagelbui in combinatie met stormvlagen. De snelweg is enige tijd in beide richtingen afgesloten om de ravage op te ruimen. Rond half elf heeft de politie de snelweg weer vrijgegeven.

Volgens zegslieden van Rijkswaterstaat is sinds zondagochtend vier uur de Stormvloed Waarschuwingsdienst van Rijkswaterstaat bemand.Voor Vlissingen wordt rond half vier zondagmiddag een verhoging van een meter verwacht. In Den Helder staat het water rond half tien zondagavond naar verwachting anderhalve meter hoger. Deze standen komen volgens een woordvoerder van de dienst gemiddeld eens in de twee jaar voor.