LONDEN - Terroristen proberen de strenge veiligheidsmaatregelen op vliegvelden te ontwijken door losse onderdelen voor een bom aan boord van een vliegtuig te brengen om die daar vervolgens in elkaar te zetten. Dat schrijft de Britse krant The Observer zondag.

Volgens het blad, dat zich baseert op niet bij name genoemde veiligheidsfunctionarissen in onder meer Saudi-Arabië, hebben terroristen al zeker twaalf maal "droog geoefend''. De terroristen zouden op vluchten in het gebied rond de Middellandse Zee oefenen, waar de veiligheidsmaatregelen minder streng zijn, alvorens hun plan uit te voeren op een transatlantische vlucht.

Volgens The Observer hebben gearresteerde militante moslims over de plannen verteld. Deze verhalen werden bevestigd door onderschepte berichten tussen terroristische groeperingen. De Amerikaanse autoriteiten hebben volgens de krant gewaarschuwd dat teams van vijf personen onderdelen voor een bom aan boord kunnen brengen. Die kunnen makkelijk worden verstopt in kleine voorwerpen, zoals bijvoorbeeld camera's.

Tijdens de aanslagen van 11 september 2001 bevonden zich in drie van de vier vliegtuigen die neerstortten vijf kapers. In één toestel bevonden zich vier zelfmoordcommando's. Amerikaanse inlichtingendiensten gaan er vanuit dat hierin ook vijf man hadden moeten zitten.

Vorige week is een aantal vluchten vanuit Frankrijk en Groot-Brittannië naar de Verenigde Staten geannuleerd uit angst voor terroristische acties. Ook rond de jaarwisseling zijn een paar vluchten naar de VS geschrapt uit vrees voor aanslagen.