SEATTLE - De Democratische presidentskandidaat John Kerry heeft zaterdag de voorverkiezingen in de staten Washington en Michigan gewonnen. Dat heeft de Amerikaanse televisiezender CNN bericht.

De 60-jarige senator uit Massachusetts kwam in de staat Washington op 49 procent van de stemmen, zo bleek toen bijna alle stemmen waren geteld. Zijn tegenspeler Howard Dean kreeg 31 procent en Dennis Kucinich kwam op 8 procent. John Edwards en de gepensioneerde generaal Wesley Clark bleven ver achter met respectievelijk 6 en 4 procent van de stemmen, aldus CNN.

In de staat Michigan sleepte Kerry 52 procent van de stemmen binnen en behaalde hiermee een grote overwinning op zijn rivalen. Dean en Edwards kwamen niet verder dan respectievelijk 17 en 13 procent, terwijl Clark en Kucinich respectievelijk met 7 en 3 procent genoegen moesten nemen. Uit eerdere opiniepeilingen bleek al dat Kerry in Michigan enorm populair is.

Kerry heeft nu de Democratische voorverkiezingen in negen van de elf staten gewonnen. Zondag worden voorverkiezingen gehouden in de staat Maine. Op dinsdag gaan de stembussen in Virginia en Tennessee open. De voorverkiezinggen in deze zuidelijker gelegen staten zijn belangrijk. De zuidelijke regio is voor de Democraten in de afgelopen vijftig jaar altijd van cruciaal belang geweest.

Dinsdag moet blijken of een senator uit het noordelijke Massachusetts ook de harten van de zuiderlingen voor zich kan winnen. Kerry zelf zegt zich geen zorgen te maken, zo zei hij tijdens een verkiezingsbijeenkomst op de Universiteit van Nashville in Tennessee. "Ik denk dat zij (de regering Bush) zich zorgen moeten maken als ze hier komen en met de mensen praten over de dingen die ze niet hebben gedaan'', zei hij.

Volgens een opiniepeiling die het blad Newsweek liet uitvoeren zou Kerry de zittende president Bush verslaan als er nu presidentsverkiezingen zouden worden gehouden. Volgens de peiling zou Kerry de Republikeinse Bush verslaan met 50 procent tegen 45 procent van de stemmen.

Volgens de enquête zou Bush het echter weer winnen van de overige Democratische kandidaten die nu nog in de race zijn. Uit het onderzoek blijkt verder dat 50 procent van de duizend ondervraagden Bush niet een tweede keer als president wil. 45 procent wil dat wel.