MÜNCHEN - De NAVO heeft als plicht te helpen bij het totstandbrengen van veiligheid in Irak. “Als een legitieme Iraakse regering onze hulp vraagt, en als wij de steun van de Verenigde Naties hebben, dan moet de NAVO zijn verantwoordelijkheid niet laten liggen”, zei NAVO-secretaris-generaal Jaap de Hoop Scheffer zaterdag tijdens de veiligheidsconferentie in München.

De Hoop Scheffer vindt dat de NAVO als eenheid moet optreden bij een eventuele inzet in Irak. Hij erkende dat er over de oorlog onenigheid heeft bestaan, “maar er kan niet de geringste twijfel over bestaan dat het bereiken van vrede in ons aller belang is”.

Duitsland en VS

Tijdens de bijeenkomst werd duidelijk dat de relatie tussen Duitsland en de Verenigde Staten beter is dan bij de vorige veiligheidsconferentie. Toen ruzieden de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Fischer en de Amerikaanse minister van Defensie Rumsfeld nog over de oorlogsplannen van de VS. Rumsfeld trok toen de trouw van Duitsland en Frankrijk aan het verbond in twijfel omdat beide landen zich tegen een oorlog verzetten. Nu benadrukten beiden de wil tot samenwerking.

Rumsfeld verdedigde opnieuw de preventieve aanval op Irak. Hij herhaalde dat de VS gelijk hadden met ten strijde te trekken. Per slot “dreigde Irak niet met sneeuwballen maar met massavernietigingswapens”, zei hij.

Fischer maakte geen toespelingen op het feit dat er in Irak nog steeds geen massavernietigingswapens zijn gevonden, maar hij zei wel dat de Duitse regering zich gerechtvaardigd voelt in haar oppositie tegen de oorlog. “Wij zijn nog steeds niet overtuigd van de redenen voor de oorlog.”

Demonstranten

In München waren zaterdag duizenden demonstranten op de been om te betogen tegen de veiligheidsconferentie. Volgens de politie waren het er 5000. De organisatoren hielden het op het dubbele. Vierduizend politiemannen waren ingezet om de orde te handhaven, maar de agenten hoefden niet in actie te komen omdat de betoging rustig verliep.